29 juni 2007

Apple iPhone commercial - maar dan anders

Ik vind deze commercial wel komisch - oordeel hier zelf.

UPDATE: Een van de journalisten van de New York Times heeft deze aardige video gemaakt over de iPhone.

4 Internet tv applicaties vergeleken

Op de altijd interessante site Mashable vond ik een item waarin de 4 grootste Internet TV applicaties vergeleken worden. Ik ben een tikje te lui om dit allemaal te vertalen, dus daarom gewoon maar even de link naar dit Engelse verhaal.

Goede, Grote, Gratis vertaaldatabase

Ik las dat de Europese Unie een vertaaldatabase heeft opgezet voor 24 talen (de - inmiddels - 21 officiële talen van de EU en daarnaast Albaans, Russisch en Oekraïens). Gewoon het te vertalen woord intypen, brontaal kiezen, doeltaal (of -talen) kiezen en eventueel aangeven in welk "domein" je wilt zoeken. Hier is de link.

En hier vind je een link naar een thesaurus van de europese unie. Op deze site is het onder andere mogelijk om de thematische lijst per taal te downloaden.

28 juni 2007

Google's Marissa Mayer: De toekomst van Search

(Het onderstaande item is een vertaling - zie onderaan voor de bron in het Engels)

Het hoogtepunt van de Searchnomics 2007 conferentie vandaag (27 juni 2007) was een keynote van Marissa Mayer, Vice President Search Products & User Experience bij Google. Mayer's presentatie had als titel The Future of Search. In deze presentatie besprak ze 8 gebieden waarop Google zich nu en in de nabije toekomst richt.

1. Automatische Vertaling
Mayer begon haar presentatie met een visie voor automatische vertaling: de taalbarrière doorbreken, zodat je alles in iedere taal kunt vinden. Ze had het met name over een Google algoritme met de naam CLIR. Hiermee kan een zoekopdracht naar een andere taal vertaald worden en kunnen de zoekresultaten weer terug vertaald worden naar de oorspronkelijke taal van de zoekopdracht. Een voorbeeld: een zoekopdracht naar "restaurants in New York" ingetypt in het Arabisch zou dan vertaald worden naar het Engels, de zoekactie zou in het Engels worden uitgevoerd, en het resultaat zou vervolgens weer terug vertaald worden naar het Arabisch. Ervan uitgaand dat er waarschijnlijk weinig informatie over restaurants in New York rechtstreeks in het Arabisch beschikbaar is, zou deze manier van werken degene die die informatie zoekt meer informatie opleveren.

Volgens Mayer, zou Google op een gegeven moment in de toekomst automatisch kunnen zoeken en het zoekresultaat - vertaald in de taal van de gebruiker - kunnen teruggeven, onafhankelijk van de "brontaal"!

2. Google Book Search
Over Google book search zei Mayer dat, hoe groter en uitgebreider de onderliggende index was, hoe beter van kwaliteit de zoekresultaten waren. Als onderdeel van hun library programma werkt Google samen met 16 grote bibliotheken (inclusief 6 internationale bibliotheken) om hun boeken te scannen. Daarnaast werkt Google samen met diverse uitgevers in verschillende sectoren, met als doel alle content online te brengen en doorzoekbaar te maken. En nog interessanter: er wordt ook metadata over boeken toegevoegd zodat Google's algoritme "weet" waar het boek over gaat, wat relevante verwijzingen zijn en waar de inhoud bescikbaar is.

Met name de metadata functionaliteit was interessant - zien we hier het begin van het semantische Web (web 3.0)?

3. Afbeeldingen en Video
Hierover merkte Mayer op dat een van de recente veranderingen was dat alle webvideo's meegenomen werden in een Google zoekopdracht (en niet uitsluitend videos uit Google Video). Op een vraag uit het publiek zei ze dat blogs waarschijnlijk nog dit jaar meegenomen zouden worden in de universal search, maar dat podcasts zouden moeten wachten totdat spraak-naar-tekst technologie volwassen geworden is.

4. 1-800-GOOG-411
Mayer had het over een recent pdorukt van Google, met de naam Google 411. Dit is een (in Amerika) gratis nummer dat je kunt bellen om, gewoon in gesproken tekst, een zoekopdracht te starten. Naarmate meer mensen van deze dienst gebruik gaan maken, zal het groeiende aantal samples van de verschillende menselijke stemmen gebruikt gaan worden om de spraak-naar-tekst technologie te verbeteren; in feite trainen de gebruikers het systeem in het gebruik van spraakgestuurde opdrachten. Mayer gelooft dat deze ontwikkelingen gebruikt kunnen worden om het zoeken naar video's te verbeteren, door transcripts van video's te indexeren en zodoende betere zoekresulytaten te kunnen bieden.

5. Universal Search
Mayer had het over Google's recente Universal Search Results - het mixen van verschillende soorten content, zoals afbeeldingen en nieuws, in de hoofd zoekmachine. Ze gaf aan dat dit ook werkt op de GSM (die vaker hiervoor gebruikt wordt in de zomer wanneer mensen vaker buiten zijn), en dat meer types content in de toekomst geïntegreerd zouden gaan worden.

Opmerking: Universal Search is niet nieuw; Google heeft dit een paar maanden geleden al uitgerold en ook andere zoekmachines bieden dit (in verschillende vormen).

6. Maps en Local Search
Er zijn enkele interessante nieuwe ontwikkelingen op dit gebied. Google Maps biedt nu bijvoorbeeld weergave van verkeersdrukte, gebaseerd op data die men via een licentie van andere bedrijven gebruikt. En: deze fileinformatie is ook beschikbaar op de GSM. Het relatief nieuwe Street View biedt foto's van een straat, zodat je gebouwen rechtstreeks van de foto herkent.

7. Client Software
Google boekt in de Client software vooruitgang op twee gebieden: Google Gears en Google Gadgets.

Google Gears biedt een browser plug-in die, in Mayer's woorden, "Ajax applicaties oppakt en beter maakt"! De Google Reader applicatie is al omgezet naar Gears, waardoor hij niet alleen sneller geworden is (door niet langer 300K te hoeven downloaden iedere keer dat je de applicatie start), maar waardoor je er ook offline mee kunt werken. Ze gaf aan dat GMail in de nabije toekomst misschien ook overgezet zou gaan worden naar Gears. Gears kan ook gebruikt worden door andere bedrijven - een voorbeeld: Remember The Milk, a task management applicatie, heeft Gears al in het programma opgenomen zodat je offline items in de lijst kunt opnemen, die dan gesynchroniseerd worden wanneer je weer online bent.

Google Gadgets stelt ontwikkelaars in staat om kleine applicaties te maken die op je desktop komen te staan en die in de achtergrond verbinding zoeken met het web om informatie op te halen. Google biedt een Gadget Maker wizard die het voor iedereen gemakkelijk moet maken om nieuwe gadgets te maken; ontwikkelaars kunnen nog steeds de Gadgets API blijven gebruiken.

8. iGoogle
Er is veel opwinding over iGoogle. Wanneer je je computer opstart, word je begroet door een homepage met daarop het weer voor die dag, een lijstje met acties (To-Do list), verschillende andere modules met informatie, in een door jou aan te passen uiterlijk - alles wat jij belangrijk vindt. Uiteraard bieden Google gadgets extra functionaliteit c.q. inhoud.

Volgens Mayer maakt Google Gadgets een zelfde groei door als indertijd AdSense. Het leuke aan Gadgets is het gemak en de mate waarin ze gebruikt worden - er zijn inmiddels al een paar honderd gadget ontwikkelaars, waarvan de pagina's per week meer dan 250.000 keer bekeken worden! Via Gadgets kunnen content aanbieders deel uitmaken van jouw persoonlijke homepage. Zou dit wellicht in de toekomst een nieuwe vorm van adverteren kunnen zijn?

Mayer gaf het volgende voorbeeld: hoewel ze een grote fan van Netflix is, zou ze die site niet als haar vaste homepage instellen - maar via een Gadget zou Netflix toch een plekje kunnen krijgen op haar persoonlijke iGoogle pagina.

Over Gadgets kondigde Mayer een nieuwe pilot programma aan, met als naam Google Gadget Ventures, dat ontwikkelaars wil stimuleren om rijkere en nuttigere Google Gadgets te maken.

bron: ReadWriteWeb

22 juni 2007

Online conversie van bestanden

Op deze site is het mogelijk om online allerlei bestandstypes te converteren.

Je uploadt een bestand tot maximaal 100 Mb, je geeft aan welke conversie je wilt uitvoeren, je geeft je e-mail adres in, en je klikt op Convert. Het omgezette bestand ontvang je na enige tijd in je inbox.

Je kunt kiezen uit verschillende formaten: documenten (inclusief doc naar pdf en docx (Word 2007) naar doc), afbeeldingen, muziek, en video. Neat!

Je eigen virtuele krant

Sinds een paar maanden heb ik met iGoogle mijn persoonlijke Internet pagina. Echt handig: ik krijg de informatie die ik wil zien keurig gepresenteerd in één scherm, inclusief diverse zelfgekozen RSS feeds via Google Reader. Ik kan zelf aangeven wat ik wil zien, waarbij ik kan kiezen uit een paar honderd groepjes.

Een alternatief voor iGoogle is NetVibes. Een soortgelijke opzet maar met een interface die een stuk sexier is en zeer uitgebreid instelbaar naar je eigen smaak en voorkeuren. Ik weet nog niet wie van de twee gaat winnen... (Update: Netvibes is op het moment extreem traag, misschien omdat het nog in beta is.)

Ik lees eigenlijk al jaren geen kranten meer. Vroeger had ik èn een abonnement - eerst op NRC (boring!) daarna op het Vrije Volk - en kocht ik op zaterdag altijd 3 of 4 landelijke kranten. De laatste 7 à 8 jaar haal ik al mijn nieuws van Internet (en af en toe een beetje van teletekst). Met tools als iGoogle en NetVibes is het nog eenvoudiger geworden om mijn eigen virtuele krant samen te stellen, met precies die informatie die mijn interesseert - dus voor mij zonder sportkatern.

19 juni 2007

33 manieren om gratis online tv te kijken

Het is tijd om je oude tv op de schroothoop te gooien (tenzij je natuurlijk zo'n 47 inch plasma scherm hebt). De toekomst van media is het internet, en tv vormt daarop geen uitzondering. In plaats van langs de tv-kanalen te zappen met je afstandsbediening, kun je langs de gratis online TV aanbieders zappen op je computer. Als je dat wilt kun je ze zelfs allemaal tegelijk bekijken (in hele kleine venstertjes).

YouTube
Eh... tja. Natuurlijk moeten we met deze grote jongen beginnen. Er valt weinig over te zeggen behalve: videos geupload door gebruikers, heel erg veel, allemaal gratis. En, o ja, er lopen een paar rechtszaken.

Joost
Een nieuwe favoriet van de makers van Skype. Nog in beta, maar op alle fronten goed: een P2P systeem voor het leveren van content, grote hoeveelheden goede content, prima user interface, werkt vrijwel probleemloos, hoge kwaliteit video. Als het je lukt een uitnodiging bij iemand los te peuteren, ga je zeker genieten.

Babelgum
Babelgum lijkt op 2 manieren op Joost: P2P-gebaseerde levering van content, en de content is gratis (met advertenties). Deze service is nog in beta, maar iedereen mag hem uitproberen, hoewel de hoeveelheid dagelijkse downloads gelimiteerd is. Biedt onder andere de volgende kanalen: nieuws, muziek, documentaires, sport, animaties, en diversen. De content wordt prima afgespeeld en de interface is prima, hoeel niet zo gepolijst als bij Joost. Hint: niet opgeven als de video niet meteen begint te spelen; het duurt even voordat de video gebufferd is en je krijgt geen informatie dat ie dat aan het doen is.

Zattoo
Een p2p-gebaseerde online tv met een downloadable client, gericht op meer dan 50 europese kanalen. Helaas werkt deze site alleen als je in een van de ondersteunde landen zit.

Veoh
Veoh heeft een iets ander concept dan de andere services in deze lijst. Hun downloadable player werkt als een videorecorder: je kunt films bewaren om later te bekijken. Hoewel het in de Flash versie mogelijk is om videos online te bekijken, is de focus op offline (desktop) kijken; videos die langer duren dan 45 minuten kunnen alleen met de desktop speler bekeken worden. De verzameling bevat zowel user generated content als professioneel gemaakte videos.

NGTV
NGTV, een anagram van No Good TV, lijkt nogal op wat kinderen iedere dag op TV bekijken: heel veel muziek & entertainment, schuttingtaal, en lange, lange intros voor iedere aflevering.

Democracy
Democracy is feitelijk een mediaspeler die je kunt gebruiken om mediabestanden te bekijken die op je vaste schijf staan. Het verschil is echter dat je er ook contact mee kunt maken met alle grote video hosting sites en een groot aantal onafhankelijke leveranciers van video. ot slot is het programma een media organizer, waarmee je alle offline en online videos in één nette verzameling kunt bundelen. Het resultaat is een leuke online video ervaring, die overigens niet zo eenvoudig in opzet is als Joost. Het voorkomt echter wel dat je al die video sites en podcasts zelf moet bezoekent en "handmatig" op zoek moet gaan.

EpisodeNetwork
Episode network is een grote lijst met links die verwijzen naar videos op het web. Ze zetten zelf geen video op hun site, maar de links die ze bieden verwijzen naar films en complete TV series. Het downloaden van die video's is dus hoogstwaarschijnlijk nogal illegaal.

Dailymotion
Een van de grootste sites voor het delen van video. Dailymotion is even oud en bijna net zo succesvol als YouTube. In tegenstelling tot YouTube, wordt DailyMotion (nog) niet aangevallen door alle advocaten van iedere traditionele media aanbieder ter wereld, dus je kunt er nog steeds goed spul vinden, waaronder diverse TV series.

Google Video
Hoewel Google YouTube gekocht heeft (o ja, joh?) en Google Video langzaam naar de achtergrond verdwijnt, is dit nog steeds een behoorlijk grote video sharing site met enorm veel content. De gebruikersinterface zou wel een make-over kunnen gebruiken...

BlinkX
BlinkX is een video/audio zoek engine die beweert dat ze meer dan 12 miljoen uur aan video geïndexeerd hebben. Omdat het een zoek engine is, zul je niet meteen vanaf het begin relaxt video's kunnen kijken - dit is wel een prima manier om die ene video te vinden die je een paar weken geleden (of was het nou gisteren) op tv gezien hebt, maar waarvan je niet meer weet hoe ie ook alweer heette of waar ie over ging.

ChannelChooser
Een video portaal gebaseerd op de windows mediaspeler, met een grote keuze aan TV kanalen. Eenvoudige layout en interface, werkt goed.

Freetube
Freetube is een van die sites die het eenvoudig houden: geen downloads, geen registratie of abonnement, maar gewoon heel veel goed geordende programma's. De commentaren van gebruikers zijn wisselend (van heel goed to heel slecht), dus dit is er eentje om zelf uit te testen.

Televee
Een rommelige en verwarrende (zeg maar grotendeels niet aanwezige) interface zit ernstig in de weg. Als je je weg weet te vinden, staan hier diverse goede programma's (zoals Prison Break).

Guba
Guba is een combinatie van video sharing en video verhuur, wat wil zeggen dat je voor een deel van de content moet betalen. Toch bevat het gartis gedeelte van de site voldoende goe spul. Je kunt vanaf Guba video's downloaden naar je PC, iPod, PSP, en andere draagbare devices. Deze site is ook uniek door het feit dat hij content zoekt op USENET (nieuwsgroepen).

WWITV
Een verzameling links naar TV streams, georganiseerd per land. Af en toe een beetje frustrerend omdat veel van die streams niet werken en dat de videoformaten nogal verschillen. Deze verzamling is behoorlijk compleet en biedt voor vrijwel alle landen ter wereld minstens één kanaal.

Blip.TV
Blip.TV is een video sharing site die zich richt op door users gemaakte programma's. Dit betekent dat er minder "ruis" en meer samenhang is dan op YouTube, en veel van wat hier te vinden is is best de moeite van het bekijken waard.

ChannelKing
Nog een lijst met streams met een belachelijk kleine Windows Media Player om de content in te bekijken. Uitsluitend gebruiken wanneer je wanhopig bent.

Stage6
Stage6 is een video sharing site die is opgezet om de kwaliteit van de DivX codec te laten zien. De site heeft een mooie interface en bevat een grote verzameling video's. Je hebt wel een speciale plugin nodig om de video's te bekijken - de DivX web player - maar de kwaliteit van DivX-gecodeerde video's maakt het woanlaoden van die plugin meer dan goed.

TVUnetworks
TCUnetworks is a P2P TV bedrijf, gebaseerd in China, wat betekent dat je hier voornamelijk Chinese kanalen aantreft. Een deel van de inhoud is echter in het Engels.

Don’t Watch Me
Een zeer rudimentaire lijst met links naar diverse video's.

Tape It Off The Internet
Tape If Off The Internet, oftewel TIOTI, is een service om je favoriete TV shows te volgen. Deze service bestaat al redelijk lang - sinds 2005 - en is nog steeds in beta, wat geen goed teken is.

Streamick
Hoewel de pagina zelf niet meer is dan een (behoorlijk lelijke) verzameling links maar diverse streams, vind je hier ook redelijk wat goede content.

TV Links
TV Links is weer zo'n site uit de categorie "Is dit wel allemaal legaal?". Hier vind je een goed georganiseerde verxamling links naar afleveringen uit populaire TV shows. Geniet ervan zolang het nog duurt...

ABC
Een selectie van ABC programma's, die alleen werkt wanneer je in de Verenidge Staten bent.

Free Movies Cinema
Een nauwkeurige met de hand gemaakte selectie van zeldzame en interessante films vanuit verschillende online bronnen. De verzameling is klein maar intelligent - de meeste films uit de lijst zijn het bekijken zeker waard.

PeekVid
Een verzameling downloadable TV shows en films, inclusief een paar erg populaire zoals Buffy, 24, Pimp My Ride en andere. Bevat ook een behoorlijk grote verzameling anime.

Fox MySpace
Op hun MySpace pagina biedt Fox verschillende van zijn TV shows gratis aan - wanneer je je tenminste in de Verenigde Staten bevindt...

TV Video
Een mooi georganiseerde lijst met afleveringen van de meest populaire actuele series, zoals Grey’s Anatomy, Lost, en 24. Is dit legaal? Geen idee, maar het is gewoon beschikbaar. Wel even het kleine videovenstertje oprekken tot (bijna) fullscreen.

Choose and watch
Weer een van die lange lijsten met georganiseerde streaming content waarvan de video's in Windows Media Player worden geopend. Ze indexeren meer dan 300 kanalen.

Streaming TV Episodes
Gratis afleveringen van ABC, NBC, CBS en FOX in één plaats. het is niet veel, maar het spaart je wel wat tijd.

Your TV Links
Een lelijke maar behoorlijk omvangrijke lijst met TV shows, cartoons, anime, muziek en commercials.

ITV
ITV is het grootste commerciële tv netwerk in Engeland, en op hun website kun je een deel van hun programma's gratis bekijken. Helaas is dit zeer beperkt: geen volledige afleveringen en shows, maar slechts hoogtepunten, trailers en korte clips.

(bron: Mashable Social Networking News)

Internet verlaagt mijn productiviteit

Zoals ik ergens in een reactie op een blog las: "nou was ik net weer lekker productief en nou lees ik weer over nieuwe interessante tools". Zo vergaat het mij bijna dagelijks.

Dus om de productiviteit van wie dit leest ook meteen om zeep te helpen daarom hier meteen maar 3 nieuwe sites met "juweeltjes".

1. Op gliffy kun je online(!) de fraaiste flowcharts en diagrammen maken. Dus geen (dure) software meer nodig, je hoeft niets te installeren en de kwaliteit is subliem.
2. xFruits is een voorbeeld van MashUp: een manier om informatie te verzamelen, te filteren aan de hand van je eigen criteria en die informatie dan in een door jou te kiezen vorm weer te geven. Weer een mooi staaltje Web 2.0 (althans volgens wat ik denk dat dat inhoudt...).
3. En ook eentje van Yahoo (ja, die bestaat ook nog): Pipes. Ook Pipes stelt je in staat om je eigen gegevens samen te stellen gebaseerd op diverse bronnen.

18 juni 2007

Een blik in de (verre) toekomst

Ben je ook zo benieuwd waar het allemaal heen gaat? Op YouTube kwam ik een videootje tegen (zie hieronder) dat in een paar minuten aangeeft hoe de toekomst er uitziet. Misschien niet 100 procent nauwkeurig maar toch leuk om te zien.

17 juni 2007

Online je YouTube video bewerken

Op YouTube testtube (leuke naam: testtube = testbuis) vind je een nieuwe tool: Video Remixer. Dit is een hulpprogramma on je video's online te bewerken.


Met Remixer kun je rechtstreeks vanuit je browser effecten, afbeeldingen, tekst, audio, overlays en viedo-overgangen aan je YouTube video's toevoegen. De techniek achter dit programma is ontwikkeld door Adobe (die ook verantwoordelijk is voor de techniek achter Remix van Photobucket).

In tegenstelling tot Remix, kun je in dit programma niet kiezen uit een rijtje standaardvideo's of audiofragmenten om in jouw video op te nemen; je kunt uitsluitend je eigen video's mixen. Gezien de enorme hoeveelheid video's op YouTube en de recente deal met EMI die gebruikers toestaat om muziek van EMI in hun video's te gebruiken, wordt dit wellicht in de toekomst wel mogelijk.

120+ RSS hulpprogramma's

Een subliem overzicht van allerlei RSS tools, programma's, readers en browser plugins (en nog veel meer) vind je hier. Een echte aanrader voor iedere RSS-fan of -freak.

14 juni 2007

Een (snel!) alternatief voor Acrobat Reader

En hier is ie dan: een snel alternatief voor de Acrobat Reader. Toegegeven: Acrobat Reader biedt meer functionaliteit, maar 9 van de 10 keer wil je gewoon snel even een PDF bekijken. Voila Foxit.

Een echte Google Maps fan...

Hier is een link naar de blog van een echte Google Maps fan. Enjoy...

13 juni 2007

Rotterdam in Google Maps

In Google Maps staan sinds een tijdje de gebouwen in Rotterdam die lopers tijdens de marathon van Rotterdam te zien krijgen. Deze gebouwen zijn door Gemeentewerken van Rotterdam gebouwd voor Google Maps. Het leuke is dat je zelf de route van de marathon kunt lopen (lees: vliegen). Hier is de link.

En nog een tip over hoe je met Google Maps toch nog een niveau verder kunt inzoomen dan Google Maps officieel toestaat. Als je een locatie bekijk, bijvoorbeeld het Beatrixtheater in Utrecht, klik dan ‘link naar deze pagina’ (staat rechtsboven de kaart) aan. In de adresbalk verschijnt vervolgens een lange url waarin ergens een stukje code z=19 staat. Als je dat aanpast in z=21, dat krijg je een close-up van - in dit geval - de auto’s op de parkeerplaats aan de achterzijde van het Beatrixtheater. (Ik moet nog even checken of deze tip werkt en/of handig is, maar ik wilde hem toch even vastleggen.)

10 juni 2007

Gegenereerde pret

Om te ontspannen en een beetje te spelen ga je naar de generator blog. Daar vind je links naar allerie "generators": software waarmee je online iets kunt maken of veranderen. Have fun!

Avoiding Death by PowerPoint

In een korte maar interessante presentatie krijg je visueel en met gesproken commentaar uitgelegd hoe je je PowerPoint presentatie een stuk levendiger en interactiever kunt maken. De moeite van het uitproberen waard, denk ik. Klik hier voor de presentatie.

En hier is een video die het geheel nog eens extra kracht bijzet...

Live Wiki MindMap generator

Al bladerend kwam ik er een site tegen met een hulpprogramma dat informatie die al beschikbaar is (in Wikipedia) in een visuele vorm beschikbaar maakt: WikiMindMap.

Wat doet dit programma? Het maakt een MindMap uit informatie uit WikiPedia gebaseerd op een door jou ingegeven zoekterm. Howel ik mindmaps (nog) niet echt handig vind (ik ben vast geen visueel ingestelde leerling...) vind ik dit wel een erg leuke toepassing.

07 juni 2007

The University Channel

De CC (Creative Commons) licentie blijf terrein winnen. De Amerikaanse Princeton universiteit biedt met het University Channel gratis toegang tot een hele reeks video- en audio-opnames van lezingen. De lezingen zijn afkomstig van zo'n 40 andere universiteiten.

Video's met ondertitels

En alweer zo'n leuk inititaief: DotSub. Wat is hun opzet? Ze willen de vele video's die op het internet rondzweven toegankelijk maken voor meer mensen door de video's van ondertitels te voorzien. En - à la Wikipedia - iedereen kan ondertitels schrijven of vertalen en die dan beschikbaar stellen. Het initiatief is gloednieuw, de site is nog niet helemaal af, maar ik vind het toch de moeite waard om deze te melden.

Hieronder een voorbeeld van een video met ondertitels (die je kunt kiezen of uitzetten met de pijltjes rechts onderin het scherm).

03 juni 2007

Overzicht van e-learning tools

Een zeer uitgebreid overzicht van e-learning tools vond ik hier.

Ik vond dit zo de moeite waard dat ik deze link niet wilde wegstoppen in mijn lijstje met Favoriete links (ook de moeite waard overigens...) maar er even een apart item van wilde maken. Het overzicht bevat maar liefst 1.232 tools, waarvan 853 open source. Het is opgesplitst in drie categorieën:
1. Content Development & Management Tools
2. Communication, Collaboration and Sharing Tools
3. Personal Learning Tools.

01 juni 2007

Virtual World, Real Millions (BBC 2 tv)

Vandaag zag ik op BBC 2 in een aflevering van een half uur van The Money Programme het programma Virtual World, Real Millions. (Ik heb het programma opgenomen (MP4) en ben nog even aan het kijken waar ik het mag neerzetten - copyright...)

Een redacteur van The Money Programme huurt zijn eigen plek in Second Life en ontdekt hoe het mogelijk is om in een virtuele wereld ècht geld te verdienen. Multi-nationals als Reebok, Nissan en Calvin Klein zijn dit ook aan het ontdekken. En dan heb je nog de fantasy games zoals World of Warcraft (met meer dan 8 miljoen betalende leden) en het onlangs gelanceerde Lord of the Rings online. Al deze werelden laten zien dat er in cyberspace echt geld te verdienen is.

Hier is de link naar een overzicht van dit programma op de site van de BBC. Aardig detail: dit programma is het eerste BBC programma dat, weliswaar niet tegelijk met het TV programma zelf, ook in Second Life zelf wordt getoond.