29 juli 2007

45 gratis Design programma's

Hier vind je een overzicht van maar liefst 45 gratis Design programma's. Het overzicht is opgesplitst in: Beeldbewerking, Illustratie, Ontwerpprogramma's, Animatie, 3D Ontwerpen & CAD, Flash programma's en Diverse tools. Een groot deel van de programma's was me al bekend (waaronder het verslavende Google Sketchup 6), maar er stonden toch weer een paar nieuwe handige tools bij.

28 juli 2007

Alle (nou ja: heel veel) Web 2.0 tools

Op deze site vind je, heel fraai gerangschikt, een overzicht van heel veel Web 2.0 tools. Zeer de moeite waard om een overzicht te krijgen (en te houden) van dit sterk bewegende landschap.

26 juli 2007

Alternatieven voor Google

Het mag bekend zijn: we kunnen niet meer zonder Google. Dat betekent echter ook dat we vaak niet verder kijken dan wat Google te bieden heeft.

Gelukkig zijn er alternatieven, zoals specialistische zoeksites die je helpen zoeken naar van tevoren gekozen informatie, en meta-zoeksites die in verschillende andere sites zoeken en die jou vervolgens de gevonden resultaten presenteren.

Op de uitstekende sites voor alternatieve zoek engines vond ik de volgende vier meta zoeksites: PageBull, ViewFour, IntelWays en Malamata.

Ik heb ze alle vier even bekeken (met gebruik van een zelfde zoekopdracht) en ze bieden allemaal een andere presentatie. Ik heb nog geen voorkeur voor één van deze vier, maar ik zal ze in de toekomst zeker vaker gebruiken, naast Google zelf.

Probeer ze zelf maar eens uit en doe er je voordeel mee.

21 juli 2007

Schiphol (2 keer) en Funda

De "en" in de titel betekent niet dat er verband tussen die twee is, alleen dat ik net twee interessante toepassingen tegenkwam die met kaarten/Google maps te maken hebben.

Via deze link krijg je een kaart van Nederland te zien, met daarop actuele live bewegingen van vliegtuigen boven Nederland. Als je je muispijl op een vliegtuig zet zie je (als die info via de transponder van het vliegtuig wordt uitgezonden) het type vliegtuig, de snelheid, de hoogte en het vluchtnummer.

Een andere manier om de vliegtuigen te bekijken is in Google Earth. Via deze link kun je een kmz-bestandje openen of downloaden. (Bij mij werkte dit pas nadat ik het bestand had opgeslagen en toen in Google Earth via File, Open had geopend.) Je krijgt een enorme berg informatie te zien, die je gelukkig via het uitzetten van bepaalde opties wat kunt beperken. Wel een leuke toepassing van Google Earth.

En ook huizenaanbieder Funda gaat met zijn tijd mee. Op deze link vind je informatie over het huizenaanbod van Funda, maar dan geprojecteerd op Google Earth. Interessant, wanneer je wilt zijn in welke buurt huizen staan. Voorlopig is dit nog experimenteel, maar je kunt er zeker van zijn dat deze informatie in de tokomst gewoon op de hoofdsite van funda geïntegreerd gaat worden.

15 juli 2007

Nu we het toch over video hebben...

Via een van de commentaren op Mashable over video verzamelsites, kwam ik de volgende link tegen. Hier vind je een downloadable videospeler "with a difference".

En wat zijn die verschillen met de grote broer (lees: MS Windows Mediaspeler):
* Verschillende formaten: onder andere Quicktime, WMV, MPEG, AVI, XVID.
* Blader door je verzameling en maak je eigen playlists.
* Bekijk Internet TV Shows: neem een abonnement op video RSS feeds, podcasts, of video blogs. Bekijk meer dan 1000 gratis tv-kanalen met de ingebouwde Channel Guide.
* Zoeken op YouTube: Download en bewaar video's van YouTube, Google Video, Yahoo Video, en andere sites.
* High Definition en Fullscreen weergave; bekijk gratis video's in high definition.
* BitTorrent: snel downloaden van BitTorrent files.

Ik moet hem zelf nog even uitproberen, maar de specs zien er bemoedigend uit...

UPDATE: Ik heb het programma gedownload en ben meteen verslaafd. Een enorme keuze, zeer goede kwaliteit en een prima user interface.

Zoeken op Internet - maar dan HEEL anders...

Via TED en een lezing die daar gegeven is en waarvan de video hier te bekijken is, kwam ik op de volgende twee sites terecht:

Universe: deze site geeft informatie op een zeer aparte manier weer, namelijk als een virtuele constellatie van sterren. Via de menu onderdelen onderaan het scherm kun je verschillende weergaves kiezen; rechts bovenaan kun je de tijd instellen.
We feel fine: Zoals ze zelf zeggen biedt deze site "an exploration of human emotion on a global scale". Het programma doet dit door iedere tien minuten blogs af te speuren naar zinnen met het woord "I feel" of "I am feeling" erin. De gegevens worden vervolgens geanalyseerd en in verschillende vormen weergegeven. Naar eigen zeggen geeft deze site dus aan hoe de wereld zich op dat moment voelt. (Opmerking: het betreft uiteraard alleen de Engels-sprekende wereld...)

13 juli 2007

Orde in online video's

De weg vinden in de chaos die online video heet kan best lastig zijn. Steeds meer zien we sites ontstaan die je helpen om uit al die video's van verschillende sites iets samenhangends te maken. Hieronder worden 7 video verzamelsites besproken die allemaal een iets andere benadering hebben. Maak je keuze...

WeShow



We beginnen met een compleet nieuwe dienst, die de menselijke benadering kiest. Met andere woorden: ze werken met teams van mensen die de beste video's van het web kiezen en die vervolgens in keurig geordende lijstjes aan je presenteren. De site is opgesplitst in drie cetegorieën:
* WeShow Videos: de beste videos van het web
* WeShow Awards: een video wedstrijd
* WeShow TV: een oorspronkelijk programma waarbij de redacteurs in de camera spreken en een verzameling interessante video's presenteren in verschillende categorieën.

Wanneer je je registreert kun je een favorietenlijstje bijhouden, video's delen, commentaar toevoegen en je stem uitbrengen op video's.

WeShow is goed ontworpen, biedt een enorme keuze aan video's, heeft erg weinig reclame en geeft de indruk van een ambitieus en kwalitatief produkt. De site geeft slechts een kleine selectie weer van alle video's op het web, maar daar gaat het hier precies om: de chaos vervangen door een kleinere hoeveelheid kwalitatief goede video's.

Aggrega



Aggrega biedt je videos die lijken op wat je al bekeken hebt. Het programma richt zich uitsluitend op muziekvideo's en lijkt nog niet helemaal af.

Wanneer je bijvoorbeeld op de naam van een artiest klikt krijg je een overzicht met video's te zien; hierbij stonden niet de video's van de artiest zelf (misschien vanwege copyright) maar alleen video's van mensen die deze liedjes speelden of playbackten in hun eigen kamertjes. Om kort te gaan: Aggrega geeft de indruk dat er nog heel wat werk aan verzet moet worden om het een echt nuttige site te maken.

uVouch



uVouch valt het best te beschrijven als Clipmarks voor video's. Wanneer je je registreet kun je video's toevoegen aan je profiel en vervolgens jouw keuze met anderen delen en ook hun keuze bekijken.

Het gebruik is simpel: sleep een bookmarklet naar de werkbalk van je internet browser en klik er op wanneer je een video tegenkomt die je wilt bewaren. Natuurlijk kun je ook gewoon op dez site kijken om te zien wat anderen gevonden hebben, en de persoonlijke benadering helemaal niet gebruiken, maar dan is dat niet veel anders dan bladeren in YouTube. Video's zijn in categorieën ingedeeld maar de interface ziet er hier en daar onhandig uit. Ook de snelheid is niet altijd optimaal. Conclusie: Wanneer je gewend bent te werken met Blinklist of Clipmarks dan zal uVocuh zeker in je straatje passen.

VodPod



VodPod biedt een prima service. De site lijkt een beetje op uVouch: via een bookmarklet of door op VodPod te zoeken kun je video's toevoegen, ze in je profiel opslaan, en video's vam andere gebruikers bekijken. Deze site richt zich helemaal op Pods: kanalen met video clips over een bepaald onderwerp, gerangschikt op populariteit. Sommige Pods missen echter een zinvolle beschrijving: ik zie niet direct een reden waarom ik de video verzameling van Cherry zou willen bekijken. Wat extra categorieën en labels zou zeker handig zijn.

Wanneer het concept van Pods jouw ding is, heeft VodPod veel te bieden: de site ziet er mooi uit, is goed georganiseerd en biedt veel mogelijkheden. Je kunt je video's bijvoorbeeld verder organiseren en indelen via feeds, hoewel het niet duidelijk is waarom Pods en Feeds als twee verschillende concepten worden gebruikt.

PikSpot



PikSpot biedt een eenvoudige benadering voor "social video aggregation": gebruikers kunnen een nieuwe groep aanmaken en daar video's over een bepaald onderwerp aan toevoegen. De site lijkt wel wat op VodPod, heeft wat minder mogelijkheden maar is wel eenvoudiger te gebruiken.

Hoewel PikSpot zeker geen prijzen zal winnen voor grafisch ontwerp, is het wel weer leuk dat je jouw groep van een zelf gekozen achtergrond kunt voorzien. Overige eigenschappen: je kunt video's embedden, je stem op een video uitbrengen en bladeren via een "betekeniswolk" (tag cloud) - maar dat is het dan wel. PikSpot lijkt het best geschikt voor mensen die hun eigen mini video portal willen maken met een enigszins aangepast uiterlijk. Wanneer je op een gemakkelijke manier nieuwe video's wilt vinden, dan zijn daarvoor andere en betere sites beschikbaar.

The Daily Tube



The Daily Tube heeft als basis redacteurs die iedere dag een aantal coole video's voor je uitkiezen. De site kent categorieën, alleen niet zo uitgebreid als WeShow - wat wellicht voor sommige mensen een voordeel zal zijn. Je kunt een video voorstellen om opgenomen te worden in de dagelijkse selectie of de redacteuren via e-mail een tip geven.

Een van de belangrijke concepten van The Daily Tube is video e-mail: wanneer je graag informatie ontvangt via je e-mail, zal de optie om iedere dag een selectie video's te ontvangen je zeker aanspreken.

Feedbeat



Sinds ik Feedbeat een paar maanden geleden voor het eerst tegenkwam, blijf ik er terugkomen. De reden hiervoor is simpel: met Feedbeat kan ik een persoonlijke playlist met video's maken op hun subdomein (name.feedbeat.net). Wat ik daarop zet blijft er dus op staan, het is altijd beschikbaar en ik hoef niet eens in te loggen om er toegang toe te hebben.

Bovendien is Feedbeat, in tegenstelling tot alle andere sites in deze lijst, erop gericht het bekijken van video's eenvoudig te maken. Je kunt verschillende manieren van bekijken kiezen, waaronder full-screen.

In Feedbeat kun je video's toevoegen van verschillende bronnen (zoals YouTube, Google Video, DailyMotion) en je kunt dit doen door rechtstreeks vanuit de interface van Feedbeat te zoeken. Helaas is die interface niet zo best - sommige visuele details zijn aardig, maar andere zijn echt slecht. De hoeveelheid opties zal iemand die zich er niet in verdiept zeker afschrikken.

Conclusie: Feedbeat is fantastisch om je eigen video verzameling te organiseren, wanneer je bereid bent om aan de interface te leren wennen. Voor het vinden van nieuwe video's is dit zeker niet de beste site.

(Dit artikel is een vertaling en bewerking van dit Engelse artikel)

02 juli 2007

Terug in de tijd...: The Internet Archive

Een bijzonder aardige - maar vrij onbekende - site is deze: het Internet Archive. Deze site bevat onder andere:
* ruim 76.000 films en filmfragmenten
* ruim 40.000 concerten
* ruim 154.000 audio fragmenten
* ruim 222.000 teksten

Al deze informatie is beschikbaar in het openbare domein (lees: gratis te bekijken, beluisteren, of lezen).

Daarnaast bevat deze site de "WayBack Machine": typ de naam van een site in en je kunt "terug in de tijd". Je krijgt een keurig overzicht van wanneer die site al beschikbaar was en je kunt dus kijken hoe die site er een paar jaar geleden uitzag en welke informatie er toen op stond. Leuk voor het historisch perspectief...

Verslaafd aan bloggen - ikke??

Door op het onderstaande plaatje te klikken kun je zelf checken hoe verslaafd je bent aan bloggen. Zo te zien ben ik (met 71 %) niet meer te redden...

71%How Addicted to Blogging Are You?

Handige tools en sites

Op Mashable kwam ik de volgende handige sites tegen, die ik even wilde delen:
1. Symbaloo: een soort startpagina om mee te zoeken. Het handige van de site is dat je hem helemaal aan je eigen voorkeuren kunt aanpassen. Afhankelijk van wat je kiest, verandert de search engine en/of de zoekopties in het midden van het scherm.
2. Afeeda: een site waarop je je eigen feed kunt samen stelen uit verschillende andere feeds. De resulterende feed (RSS of OPML) kun je zelf gebruiken of heel eenvoudig met anderen delen. Nadeel: je kunt deze service alleen gebruiken met een OpenID.