27 april 2008

Schiphol - alsof je erbij bent

Bijna een jaar geleden blogde ik over een interessante toepassing van Google Maps: een live overlay met vliegtuigen en hun bewegingen rondom Schiphol. Vanmorgen her-ontdekte ik die link, in combinatie met een live audiostream van het verkeer tussen de luchtverkeersleiding en de vliegtuigen. Door deze twee dingen te combineren volg je op je computertje live de verschillende vliegtuigbewegingen rond Schiphol.

Ter ontspanning... (als je tenminste rustig kunt worden van de behoorlijke drukke communicatie tussen de toren en de vliegtuigen).

Hier is de link naar de overlay voor Google Earth (wel eerst even Google Earth zelf downloaden). UPDATE: De link die hier eerst stond voor de live audio van het gesproken verkeer tussen de luchtverkeersleiding en de vliegtuigen is uit de lucht. Dus: even gegoogeld en... hier is een nieuwe (die werkt): luchtverkeersleiding.

23 april 2008

Search Engine Optimization (SEO) 55 tips

(bron: 55 quick seo tips even your mother would love)

Update: vertaling compleet

Hier vind je 55 korte tips voor het optimaliseren van je site zodat je een betere kans hebt om door zoekmachines gevonden te worden; in het Engels "search engine optimization", afgekort tot SEO. Wanneer je enigszins bekend bent met web design en misschien zelfs al iets weet over SEO, zul je prima in staat zijn om deze tips te gebruiken.

1. Wanneer je echt alleen maar Javascript drop-down menus, image maps of image links wilt gebruiken, zorg er dan voor dat je ergens op je pagina die links ook in tekstvorm hebt staan, zodat de zoekmachine spiders ze kunnen vinden.

2. De inhoud gaat boven alles, dus zorg ervoor dat je inhoud goed is, duidelijk geschreven en indien mogelijk uniek. Zorg ook dat die inhoud past bij het belangrijkste sleutelwoord.

3. Na inhoud zijn koppelingen het belangrijkst. Bouw een netwerk op van kwalitatief goede backlinks en gebruik daarbij jouw sleutelwoord als link. Bedenk dat je die link alleen wilt wanneer er een goede en logische reden is voor die site om naar jou te linken.

4. Maak je niet te veel zorgen om Google's PageRank. Dat os namelijk slechts een deel van het algoritme om een site een ranking te geven. Een site met een lage Pagerank kan toch hoger in de lijst komen dan een site met een hogere Pagerank.

5. Zorg voor een duidelijke Title tag op iedere pagina van je site en zorg dat die Title tag zich richt op je belangrijkste sleutelwoord. En wil je de naam van je berdijf erin zetten, zet die dan aan het eind. Tenzij je CocaCola bent, zullen er niet al te veel mensen zijn die op je bedrijfsnaam gaan zoeken.

6. Door de inhoud voortdurend te vernieuwen en aan te passen kan je ranking hoger worden. Voeg dus regelmatig nieuwe informatie toe aan je site. Zoekmachines "vertalen" regelmatig aangepaste inhoud in een hogere relevantie.

7. Zorg dat koppelingen naar je site en koppelingen binnen je site je sleutelwoord bevatten. Een voorbeeld: wanneer je doel "paardenhoofdstel" is noem de koppeling dan "paardenhoofdstel" in plaats van “Klik hier”.

8. Richt je op zoekacties van meer dan één woord, en zet je lokatie in je tekst (“onze winkel in Rotterdam" in plaats van “onze winkel”). Op die manier word je ook gevonden wanneer mensen op woonplaats zoeken.

9. Houd bij het ontwerp van je site altijd rekening met SEO. Vergewis je ervan dat jouw web designer begrijpt wat jij verwacht van organische SEO. Wanneer je SEO naderhand probeert in te passen in je prachtige nieuwe Flash site, wordt dat een lastige aangelegenheid. De spiders kunnen wel tekst vinden, maar geen Flash of plaatjes.

10. Gebruik je sleutelwoorden en je sleutelzinnen (keyword phrases) op een goede manier in tekstkoppelingen, het ALT kenmerk van afbeeldingen en zelfs in je domeinnaam.

11. Zorg dat de koppelingen naar zowel www-domeinen als niet-www domeinen kloppen. Een voorbeeld: wanneer je de voorkeur geeft aan http://www.domein.nl zorg dan dat http://domein.nl automatisch daarnaar doorlinkt.

12. Controleer je hele site op de links naar je homepage. Wordt index.html achter je domeninaam gezet? Als dat zo is dan gebruik je twee verschillende links. Koppelingen van buiten gaan naar http://www.domein.nl en interne koppelingen gaan naar http://www.domein.nl/index.html.
Haal de verwijzing in de koppeling naar index.html of default.php of wat die pagina ook mag zijn weg en gebruik altijd een koppeling naar je volledige domeinnaam.

13. Frames, Flash en AJAX hebben een gemeenschappelijk probleem: je kunt geen koppeling maken naar één enkele pagina. Gebruik frames dus helemaal niet en gebruik Flash en AJAX met mate voor de beste SEO resultaten.

14. De bestandsextensie van je URL is niet van belang. Je kunt .html, .htm, .asp, .php, etcetera gebruiken; voor SEO maakt het niet uit welke extensie je gebruikt.

15. Heb je een nieuwe website die je door de spider wilt laten vinden? Wanneer je je aanmeldt via het standaard aanmeldformulier van Google dan kan dat weken duren. De snelste manier om je site te laten vinden is: ervoor zorgen dat je op een andere, kwalitatief goede, site een koppeling naar jouw site krijgt.

16. Wanneer de inhoud van je site niet regelmatig verandert, dan heb je een blog nodig. Spiders houden nu eenmaal van nieuwe tekst. Blog minstens drie keer per week met goede en nieuwe inhoud om te zorgen dat die spinnetjes gevoed worden.

17. Wanneer je koppelingen op andere sites zet, houd dan de kawliteit en niet de kwantiteit in de gaten. Eén enkele, goede koppeling kan veel meer voor je doen dan een tiental minder kwalitatieve koppelingen. Die laatste kunnen je zelfs meer kwaad dan goed doen.

18. Zoekmachines willen gewone taal. Zet je tekst niet bomvol met sleutelwoorden. Dat werkt niet. Zoekmachines kijken namelijk hoe vaak een bepaalde term in je inhoud voorkomt; als dat aantal abnormaal hoog is, zal dat in je nadeel werken.

19. Je koppelingen moeten niet alleen sleutelwoorden gebruiken; de tekst rondom de koppelingen moet ook gerelateerd zijn aan jouw sleutelwoorden. Met andere woorden: zet beschrijvende tekst rondom je koppelingen.

20. Wanneer je site op een shared server staat, doe dan een blacklist check om na te gaan of je niet op dezelfde proxy zit als een spammer of een geblokkeerde site. Hun negatieve bekendheid kan jouw ranking negatief beïnvloeden.

21. Bedenk dat, wanneer je bij het registreren van je domein een dienst kiest die informatie over de eigenaar blokkeer, Google jou als een mogelijke spammer zou kunnen zien.

22. Wanneer je je posts op je blog optimaliseert, pas dan de titel-tag ook aan (los van je blog titel).

23. De basis van SEO is: Tekst, Koppelingen, Populariteit en Reputatie.

24. Zorg ervoor dat je site makkelijk te gebruiken is. Dit kan van invloed zijn op het gemak waarmee er naar je site gelinkt kan worden en daardoor ook op je ranking.

25. Maak veel gebruik van het geven van koppelingen naar andere sites. Hierdoor zullen andere mensen ook eerder naar jouw site linken.

26. Zoekmachines hebben graag unieke content van hoge kwaliteit. Er is uiteraard een verschil tussen uniek en kwaliteit. Zorg dat wat jij op je site zet allebei is.

27. Wanneer je als hoofdpagina ècht alles in Flash of één grote afbeelding wilt hebben, zet tekst en navigatielinks dan meteen eronder.

28. Enkele van je meest waardevolle links staan misschien helemaal niet op web sites maar eerder in de vorm van e-mail communicatie zoals een nieuwsbrief.

29. Betaalde koppelingen leveren eigenlijk alleen iets op wanneer die koppelingen in je body tekst staan en niet overduidelijk "gesponsorde" links zijn.

30. Links vanuit een .edu domein krijgen van zoekmachines vaak een hoge waarde. Ga dus op zoek naar mogelijke non-profit .edu sites die op zoek zijn naar sponsors.

31. Geef ze iets om over te praten. Ook controversiële tekst vormt goede inhoud.

32. Geef iedere pagina een focus op één enkel sleutelwoord. Probeer de pagina niet voor verschillende sleutelwoorden tegelijk te optimaliseren.

33. SEO is zinloos wanneer je geen duidelijk actieplan hebt. Zorg dat je je opvolgacties duidelijk plant.

34. SEO is niet iets dat je maar één keer doet en er vervolgens nooit meer naar omkijkt. Het zoeklandschap verandert dagelijks, dus optimaliseren is ook een dagelijks proces.

35. Maak je inhoud zo dat invloedrijke bloggers en gezaghebbende sites naar jou, je afbeeldingen, videos, podcasts, en dergelijke willen linken.

36. Krijg de eigenaar of directeur van het bedrijf zover dat hij/zij zelf gaat bloggen. De invloed van de eigenaar of directeur op een blog is ongelooflijk; hij/zij is nu eenmaal de stem van het bedrijf. Wanneer hij/zij reageert op commentaar van bezoekers, wordt de site enorm veel geloofwaardiger.

37. Optimaliseer de tekst in je RSS feed even nauwkeurig als je doet bij je posts en je web pagina's. Maak gebruik van beschrijvende tekst met veel sleutelwoorden in je titel en in je omschrijving.

38. Gebruik bij je afbeeldingen altijd bijschriften. En uiteraard bevatten die bijschriften je sleutelwoorden.

39. Let goed op de tekst die rondom je afbeeldingen staat. Afbeeldingen worden gerankt gebaseer op de tekst die erbij in de buurt staat. Let op de tekst van sleutelwoorden, keyword tekst, headings, en dergelijke.

40. Het is het best wanneer de pagina's van je site op een natuurlijke manier gevonden worden door de crawler. Een duidelijke navigatie- en linkstructuur levert veel meer op dan een XML Sitemap.

41. Er zijn twee manieren om de resultaten van Google’s Personalized Search NIET te zien:
(1) Zorg dat je niet in Google bent ingelogd
(2) Plak &pws=0 aan het eind van je zoek URL in de zoekbalk

42. Links (vooral deep links) van een site met een hoge PageRank zijn goud waard. Een hoge PageRank betekent: veel vertrouwen, dus de back links zullen van meer waarde geacht worden.

43. Gebruik absolute links. Niet alleen wordt de navigatie op je eigen site daardoor minder vatbaar voor problemen (zoals links naar en van https pagina's), maar als iemand jouw inhoud gebruikt, kun je daar ook backlinks uit krijgen.

44. Kijk of het bedrijf waar je jouw site host de mogelijkheid biedt van “Sticky” doorsturen wanneer je naar een nieuw domein gaat. Hierdoor kunnen gebruikers tijdelijk doorgestuurd worden naar je nieuwe domein, en komt je nieuwe URL in de adresbalk te staan zodat gebruikers langzaam aan je nieuwe URL kunnen wennen.

45. Zorg dat je sociale marketing leert begrijpen. Dat is namelijk een deel van SEO. Hoe meer je begrijpt van sites zoals Digg, Yelp, del.icio.us, Facebook, en aanverwanten, des te beter zal jouw site kunnen concurreren om een hoge plek in de zoekmachines.

46. Om ervoor te zorgen dat je videos door de crawlers gevonden worden, maak je een video sitemap aan en geef je die op in je Google Webmaster Central account.

47. Video's die tevoorschijn komen in de zoekresultaten van Google komen niet alleen van YouTube. Zorg er dus voor dat je je video's ook uploadt naar andere goede video sites zoals Metacafe, AOL, MSN en Yahoo.

48. Zet rondom de video's op je pagina's tekst met de juiste sleutelwoorden. De zoekmachine kijkt namelijk naar de tekst rondom een video om te bepalen of die video in een zoekopdracht past.

49. Gebruik de woorden "image" of "picture" in de ALT omschrijving van je foto's en in je bijschriften. Er zijn veel zoekopdrachten voor een sleutelwoord plus één van die twee woorden.

50. Zet "Enhanced image search" aan in je Google Webmaster Central account. Afbeeldingen vormen een groot deel van de zoekopdrachten, dus door Google toe te staan je foto's te vinden draag je bij aan de SEO van je site.

51. Voeg virale marketing (zie voor uitleg dit Wikipedia artikel) onderdelen toe aan je site of blog - tests, ervaringen, mogelijkheden om informatie te delen, beoordelingen, commentaar van bezoekers en dergelijke.

52. Zorg dat je meer biedt dan allen maar tekst. Bied ook video, podcasts, nieuws, sociale inhoud en dergelijke. SEO gaat niet meer uitsluitend over 10 blauwe links.

53. Wanneer je overweegt om een link te kopen of uit te wisselen, check dan in Google de cache date van de pagina waar je link zal komen. Zoek naar "cache:URL" waarbij je op de plek van "URL" jouw pagina neerzet. Hoe nieuwer de cache date hoe beter het is. Wanneer de pagina niet bestaat, of de cache date meer dan een maand oud is, is die pagina waarschijnlijk niet al te veel waard.

54. Wanneer je op je site pagina's hebt die qua inhoud erg op elkaar lijken en je wilt er zeker van zijn dat de juiste pagina door de zoekmachine wordt opgepakt, zet de URL van de pagina die jouw voorkeur heeft dan in je sitemaps.

55. Controleer je server headers. Zoek naar "check server header" om gratis online tools hiervoor te vinden. Je wilt zeker zijn dat je URLs een "200 OK" status te zien geven of een "301 Moved Permanently" wanneer het redirects betreft. Wanneer de status iets anders laat zien, controleer dan dat je URLs op de goede manier gevormd zijn en dat ze in je hele site op een consistente manier gebruikt worden.

18 april 2008

YouTube video niet beschikbaar "in your country"? Of toch wel...

(bron:googlesystem.blogspot.com 18 april 2008)

Steeds meer video's op YouTube kunnen alleen in een beperkt aantal landen worden weergegeven, waarschijnlijk omdat het bedrijf dat de video op YouTube gezet heeft niet de wereldwijde distributierechten heeft of omdat ze verschillende marketingstrategiën voor verschillende landen willen toepassen.Maar... ook al zie je de tekst "this video is not available in your country", toch kun je de video bekijken door middel van een heel simpel truukje; vervang http://www.youtube.com/watch?v=VIDEOID door http://www.youtube.com/v/VIDEOID (VIDEOID staat voor de code van 11 tekens die de video aangeeft).

Hier is link naar een voorbeeld van een video die buiten de Verenigde Staten geblokkeerd wordt: Madonna - 4 Minutes). Wil je hem wel bekijken, dan plak je de volgende link in het adresveld van je browser http://www.youtube.com/v/I9ciR9qR1dU (Dit moet helaas met het handje - als ik deze laatste link als klikbare koppeling in mijn tekst zet, gaat het mis. Waarschijnlijk omdat YouTube dan weer wèl "ziet" dat ik niet in Amerika zit.)

Hoe werkt dit?
Door gebruik te maken van de link http://www.youtube.com/v/VIDEOID krijg je de afspeeltoepassing te zien die YouTube gebruikt wanneer je je video op een webpagina wilt laten afspelen. Deze afspeeltoepassing kijkt niet uit welk land je komt en controleert bovendien niet of je wel of niet ingelogd bent.

Overigens: dit truukje is nèt gepubliceerd, dus het kan best zijn dat het een beetje drukker is dan normaal op YouTube. En nou maar zien hoe lang dit blijft werken...

12 april 2008

e-learning 2.0: 25 gratis tools

(Het onderstaande is een vertaling/bewerking van een uitstekende lijst met 25 gratis tools voor e-learning die te vinden is op het Centre for Learning & Performance Technologies).

De onderstaande 25 tools zijn verdeeld in acht groepen. Iedere tool bevat een link naar het originele (Engelstalige) artikel met daarin een aantal activiteiten waarmee je meer te weten kunt komen over de technologie achter die tool, de plaats waar je de tool zelf kunt downloaden of kunt benaderen, informatie over waarom de tool zo populair is, hoe je de tool het best kunt uittesten, plus informatie over gebruik voor je eigen lesgeven en leren en voor je productiviteit. Veel van de activiteiten bij de tools zijn verweven, zodat je ook de andere tools zult kunnen gebruiken.

De genoemde tools zijn beschikbaar als download om op je computer te installeren (D), als online service (O), of soms in beide vormen (O/H). De lijst wordt voortdurend aangepast, dus kijk regelmatig op de bron voor dit artikel voor de laatste ontwikkelingen.

A De basis
Dit zijn de basistools die je eigenlijk gewoon moet hebben.

* FIREFOX (D) Meer dan zo maar een browser, met honderden extensies beschikbaar zodat je enorm veel extra functionaliteit kunt toevoegen die je niet bij andere browsers vindt.
* GMAIL/GOOGLE MAIL (O) Geen zorgen meer over een e-mail client op je bureaublad; prima spam en virus afvanging; enorm veel gratis opslagruimte.
* SKYPE (D) Een eenvoudige manier om niet alleen tekstberichten te sturen naar je contacten maar ook gratis telefoongesprekken te voeren - met lage kosten naar het gewone telefoonnet.

B Op de hoogte blijven
Via deze tools blijf je op de hoogte van wat andere mensen aan het doen zijn en wat er gebeurt in de (e-learning) wereld.
* DELICIOUS (D/O) Sla je Favorieten online op, categoriseer ze en deel ze met studenten, collega's en anderen.
* GOOGLE READER (O) Neem een abonnement op de nieuwe artikelen van een website of van een blog en het nieuws wordt automatisch en zonder enige inspanning van jouw kant op je digitale deurmat afgeleverd.
* TWITTER (O) Wanneer je in contact wilt blijven met anderen waar je je ook bevindt of wat je ook aan het doen bent (versie voor gsm is beschikbaar).

C Beheer je eigen productiviteit
Deze groep bevat tools die je helpen met het organiseren van je dagelijkse leven.
* GOOGLE CALENDAR (O) Houd je kalender niet voor jezelf maar deel hem met anderen en maken het plannen van bijvoorbeeld een vergadering een stuk eenvoudiger.
* GOOGLE DOCS (O) Een online verzameling kantoortoepassingen voor persoonlijk gebruik of om met anderen samen te werken. De programma's kunnen bovendien Microsoft Office documenten importeren.
* FREEMIND (D) Om je gedachten te organiseren of gewoon eens te brainstormen.
* iGOOGLE (O) Je digitale deurmat: verzamel al je hulpmiddelen, e-mail, RSS feeds en nog veel meer op één plek, toegankelijk vanaf iedere computer met internet.

D Start een blog, website en/of wiki
Je hebt deze tools niet noodzakelijk alle drie nodig. Ze bieden allemaal een manier om op het web aanwezig te zijn.
* WORDPRESS (O) Een weblog tool voor zowel persoonlijk als zakelijk gebruik, waarvoor heel veel plugins beschikbaar zijn.
* NVU (D) Een zeer veelzijdig tool om webpagina's en complete websites te bouwen.
* PBWIKI (O) Een wiki tool om websites te maken om samen met anderen te schrijven en te werken.

E Deel inhoud (content)met anderen
Maak gebruik van interessante inhoud met deze drie tools.
* SLIDESHARE (O) Upload presentaties, voorzie ze van labels en deel ze met anderen. Synchroniseer met een audiobestand om je presentatie van gesproken commentaar te voorzien.
* FLICKR (O) Zet je persoonlijke of zakelijke verzameling foto's online en deel ze met vrienden, collega's en anderen.
* YOUTUBE (O) Een enorme verzameling met video's waaraan je je eigen video's kunt toevoegen.

F Maak inhoud (content) en deel die met anderen
Met deze tools kun je extra content maken en die delen met anderen.
* VOICETHREAD (O) Maak een slideshow van een aantal afbeeldingen en vraag anderen om commentaar, gesproken of in tekst.
* AUDACITY (D) Tool om audio op te nemen en te bewerken. Met de extra encoder kun je je bestanden omzetten naar MP3 podcasts.
* JING (D/O) Een programma dat altijd voor je klaarstaat om schermafbeeldingen en video op te nemen.
* POLLDADDY (O) Wil je snel feedback? Zet een onderzoekje op en volg de antwoorden..

G Breng mensen bij elkaar
Tools voor het live uitzenden van video, voor online vergaderen of om andere mensen te ontmoeten.
* YUGMA (D) Voor kleine bijeenkomsten tot maximaal 10 deelnemers tot en met een whiteboard, en de mogelijkheid om bestanden te delen en van commentaar te voorzien. Je kunt zelfs Skype gebruiken.
* USTREAM (O) Live en interactief video versturen naar een wereldwijd publiek. Alles dat je nodig hebt is een camera/webcam en een internet verbinding.
* NING (O) Zet een privé netwerk/groep op voor mensen die geïnteresseerd zijn in eenzelfde onderwerp. Voor kleine en grote groepen.

H Ontwikkelen en beheren van cursussen
Wanneer je formele leerinhoud wilt opzetten en beheren (cursussen, programma's en dergelijke), dan zijn deze tools bijzonder handig.
* EXE (D) Creeërt SCORM-compliant leerinhoud zonder dat je op de hoogte hoeft te zijn van allerlei HTML of XML opmaakcodes.
* MOODLE (D/O) Zet volledige cursussen en programma's op of gebruik deze tool om gebruikers toegang te geven tot ander trainingsmateriaal.

e-learning 2.0: een inleiding

(Het onderstaande is een vertaling/bewerking van een uitstekend artikel op de site van het Centre for Learning & Performance Technologies)

Wat is E-learning 2.0?
We zien een ware revolutie in de soort hulpprogramma's (tools) en in de systemen die op het web staan. Deze tools en systemen worden vaak aangeduid als Web 2.0 tools.

De belangrijkste verschillen tussen Web 1.0 en Web 2.0 staan hier vermeld en worden verderop verklaard:

Web 1.0: informatie opzoeken en lezen. (De informatie is gepubliceerd door bedrijven en instellingen)
Web 2.0: informatie opzoeken, lezen en zelf schrijven. Informatie uitwisselen met behulp van sociale software.

Web 1.0
* wordt gedefinieerd als het "read-only" web, oftewel: inhoud (content) die geproduceerd wordt door iemand die een erkend expert is en die op het web gezet wordt om door de consument gelezen te worden.

Web 2.0
* wordt gedefinieerd als het "read-write" web; het biedt alle mogelijkheden en programma's waarmee individuen zelf inhoud kunnen maken, kunnen samenwerken en die inhoud kunnen delen met anderen.
* ondersteunt user-generated content, oftewel: de inhoud kan door iedereen gemaakt worden, in plaats van uitsluitend de erkende experts en uitgevers, via een ruime keuze aan goedekope technologieën zoals blogs, podcasts en wikis.
* promoot het sociale aspect van het Web, door het gebruik van sociale software, zoals tools voor social bookmarking en sociale netwerken.

Bekijk de onderstaande video maar eens: The machine is Us/ing US door Michael Wesch. Deze video geeft een prima uitleg van wat Web 2.0 is. Zelf is deze video ook een mooi voorbeeld van Web 2.0: hij is gemaakt door iemand zoals jij en ik en is beschikbaar op een van de grote Web 2.0 applicaties, YouTube.


Wanneer we Web 2.0 technologie toepassen op e-Learning krijgen we e-Learning 2.0. Wat zijn dan de verschillen:

E-Learning 1.0: online cursussen en gericht op de inhoud (content)
E-Learning 2.0: informatie en kennis delen, samenwerkend leren en gericht op mensen

E-Learning 1.0 vormde de begintijd van e-learning: inhoud leveren, voornamelijk in de vorm van online cursussen en geproduceerd door experts.
E-Learning 2.0 gaat over het maken en delen van informatie en kennis met anderen. je gebruikt daarbij blogs, wikis, social bookmarking en sociale netwerken binnen de context van onderwijs of training om een nieuwe, samenwerkende benadering van leren te ondersteunen.

De sleutelwoorden voor e-learning 1.0 en e-learning 2.0 zijn respectievelijk inhoud en mensen. Daarom wordt (e-)learning 2.0 ook wel omschreven als sociaal leren.

Een van de ontbrekende ingrediënten van het vroege e-learning was het sociale aspect van leren. Met behulp van Web 2.0 technologie kunnen we krachtiger en verder dragende leerervaringen maken door gebruik te maken van online groepen en netwerken, waar lerenden aangemoedigd worden om samen met anderen te creeëren, samen te werken en kennis te delen.

Learning 2.0 doorbreekt daarom de traditionele instructeur-gestuurde, expert-gedreven benadering van leren.

Een nieuwe benadering van leren
E-Learning 2.0 gaat echter niet alleen over de technologie, maar ook over een nieuwe benadering van leren.

In een speech op het MIT op 1 december 2006, getiteld Relearning Learning - Applying the Long Tail to Learning, zei John Seely Brown:

"In een digitaal verbonden, snel evoluerende wereld, moeten we verder gaan dan de traditionele cartesiaanse modellen van leren, die voorschrijven hoe we 'kennis in iemand's hoofd gieten'."

Deze "nieuwe" benadering van (e-)learning is bovendien gebaseerd op open en gartis free tools en technologieën. Dat betekent onder andere dat e-learning nu betaalbaar en beschikbaar is voor zelfs de kleinste organisaties en dat de daaruit volgende mogelijkheden om leren te ondersteunen bijna eindeloos zijn.

Bekijk tot slot deze video van Michael Wesch eens over hoe studenten vandaag de dag leren:


Eén (Engelstalig) PDF-document dat ik uit de lange literatuurlijst van het originele artikel gelicht heb vind je hier. Ik heb dit document uitgekozen omdat het in heldere bewoordingen en met prima illustraties de essentie van learning 2.0 weergeeft. Enjoy!

Foto's zoeken

(update: op 25 mei 2008 heb ik nummertje 14 aan de lijst toegevoegd.)

(update: op 13 mei 2008 heb ik nummertje 13 aan de lijst toegevoegd.)

(update: dankzij reacties van kriskras (dank) em eduard (ook dank) heb ik 9, 10, 11 en 12 aan het lijstje toegevoegd.)

Omdat Nelleke (mijn vrouw) op internet op zoek wilde naar foto's (als basis voor een van haar schilderijen) ben ik me eens gaan verdiepen in de mogelijkheden van het vinden van foto's. Hieronder een paar van de gevonden resultaten.

1. Uiteraard Flickr, en dan met name de geavanceerde mogelijkheden: veel foto's, goed te doorzoeken en een goed overzicht van het zoekresultaat.
2. Fotosearch: zowel betaalde als royalty-free foto's
3. Stock Photo Finder: aardig vanwege met name de mogelijkheid om, als één foto je bevalt, de optie "find similar" te kiezen.
4. Everystockphoto: meta zoekmachine (die dus allerlei collecties doorzoekt). Aaridg, maar niet spectaculair.
5. En nog eentje in de groep uiteraard: Google image search. Kan je toch niet omheen.
6. Alltheweb: veel resultaten maar een beetje lastig bladeren.
7. Exalead: sowieso een alternatief voor Google, met name vanwege de duidelijke weergave en de uitgebreide filtermogelijkheden.
8. Webshots: grote collectie en mooie weergave
9. Photobucket: een ruime verzameling vaak artistieke foto's.
10. SmugMug: mooie verzameling. Niet alle foto's zijn gratis en de site is af en toe een beetje langzaam.
11. Piclens: een downloadable plug-in voor je browser, waarmee de weergave van foto's op een soort 3D "fotomuur" komt. Leuk gevonden.
12. Free stock photos: Een mooie verzameling gratis foto's.
13. Picitup: naar plaatjes zoeken en dan via een soort ingebouwd filter plaatjes zoeken die lijken op het plaatje dat je aanklikt. Handig!
14. Compfight: ideaal voor schrijvers van een blog. Deze service zoekt afbeeldingen in Flickr, geeft ze duidelijk weer en biedt goede gevanceerde zoekmogelijkheden.

Ik heb zeker niet de pretentie dat dit een volledig overzicht geeft, maar het is een begin.

Office 2.0: een overzicht

Onlangs kwam ik deze Engelstalige site tegen met daarop een subliem overzicht van allerlei Web 2.0 toepassingen, netjes gerangschikt in "dagelijks gebruikt", "regelmatig gebruikt" en "af en toe gebruikt". Binnen die drie groepen komen allerlei categorieën voor, met in elke categorie een favoriet en de alternatieven. Sorry voor het Engels, maar ik ben even iets te lui om alles te vertalen...

Zeer handig wanneer je eens op zoek bent naar een online applicatie voor een specifieke toepassing.

Online conversie tool

Via de site youconvertit kun je allerlei bestandsformaten naar allerlei andere converteren. Uiteraard is dat kunstje al vaker vertoond. Wat deze site voor mij eruit doet springen zijn de volgende aspecten:

1. de hoeveelheid bestandsformaten waarheen je kunt converteren is enorm en is mooi opgedeeld in categorieën: Audio Document, Image, Video en Archive.
2.je hebt de mogelijkheid om een online video te converteren: je typt de URL in en kiest vervolgens uit een lange lijst van videoformaten.

Erg de moeite waard, vind ik.

Het semantische web zit er aan te komen... not!

Naar aanleiding van een artikel op Frankwatching over Web 3.0 en het semantische web (link) heb ik daar de onderstaande reactie gepubliceerd, die ik nu ook even op mijn eigen blog zet - al was het maar om na een lange tijd van "afwezigheid" weer eens iets te schrijven...

Een tijdje terug had ik een discussie met mijn “neefje” Eduard (edwords) over het semantische web. Mijn insteek heeft te maken met mijn achtergrond: docent Engels en Informatica, en al zo’n 25 jaar geïnteresseerd in “machinevertalen”: met de computer een tekst vertalen. Als ik zie hoe traag dit zich ontwikkelt, denk ik dat het semantische web ook nog even wachten is.

De enige “redding” die ik zie, is: kennis van de wereld om ons heen gekoppeld aan het “ontleden” van tekst in context. Als ik zeg “Ik loop naar die bank”, en vlak daarvoor heb ik gezegd dat ik geld ga opnemen, kan software raden dat ik naar het gebouw van een financiële instelling (bank) loop. Als ik dezelfde zin gebruik en vlak daarvoor meld dat ik in een bos rondwandel, zou de conclusie kunnen zijn dat ik even wil gaan zitten op een bank.

Zelfs de huidige generatie vertaalsoftware (bijvoorbeeld Babelfish met Systran als engine) komt niet veel verder dan “woordjes ruilen”. Een mooi voorbeeld van een letterlijke vertaling kwam ik deze week bij een van mijn leerlingen tegen: “She is standing very strongly in her shoes”. Babelfish bakt er zelfs nog minder van: “She stands very strong in its shoes”.

Jaren geleden (in het DOS-tijdperk) had Symantec/Peter Norton (waar ik toen werkte) het produkt Q&A. In die software kon je in gewone mensentaal een vraag stellen om informatie uit de database op te halen. De software gooide dan gewoon de woorden die niet relevant waren weg, en hield dan bijvoorbeeld over “auto’s”, “onder 10.000 gulden” en “provincie Zuid-Holland”. Met die query ging ie op pad en meestal kwam er precies uit wat je wilde zien. Niet echt Artificial Intelligence, maar het werkte wel.

Zo lang vertaalsoftware niet de mogelijkheid heeft om een zin echt goed te analyseren èn die analyse te combineren met de context waarin die zin staat, denk ik dat we nog even zullen moeten wachten op het semantische web…