06 maart 2010

Layar is terug (voor iPhone en Android)

Toen ik mijn iPhone 3GS had (nu iets meer dan een week) zocht ik meteen naar de gratis app Layar. Helaas stond die niet meer in de AppStore. Wat googelen leerde me dat Layar er tijdelijk niet meer in stond. Maar sinds een paar dagen is ie terug.

Layar is een augmented reality programma (letterlijke en slechte vertaling: toegevoegde realiteit). Layar is eigenlijk: de realiteit waaraan iets toegevoegd is. De realiteit wordt geboden doordat de camera van de iPhone gebruikt wordt. De toevoegingen zijn "lagen" (vandaar layar) met allerlei soorten informatie.

Een voorbeeld: stel, je loopt door de stad en je ziet een huis met een te koop bord erop. Je kunt het adres en de gegevens van de makelaar natuurlijk opschrijven en dan thuis op je computer de informatie van dat huis kgaan bekijken. Met Layar hoeft dat niet meer. Je kiest gewoon de "laag" van Funda. Zodra je nu je camera op het huis richt, krijg je in het klein de basisinformatie van dat huis te zien. En uiteraard kun je ook meteen doorlinken naar funda om alle informatie te bekijken.

Kortom: een bijzonder handige en fraai gemaakte app voor je iPhone (en voor Android telefoons). Hier is de link naar de website van Layar met daarop links naar de iPhone AppStore en de Android market. Have fun!