08 januari 2008

Sociale netwerken worden open!

(bron: Mashable, 8 januari 2008)

Na maanden van met elkaar concurrerende platforms, discussie over privacy en over wie de eigenaar is van de data in social networken, was er vandaag ineens een extreem belangrijke aankondiging van de DataPortability Workgroup: Google, Facebook en Plaxo doen mee. Wat betekent dit? Een citaat uit de aankondiging:

“Gebruikers zullen hun vrienden en hun media kunnen benaderen via alle applicaties, sociale netwerksites en widgets die dit ontwerp in hun systeem opnemen.”

In theorie is dit een radicale verandering van het social networking landschap. Bedrijven en ontwikkelaars kunnen nu applicaties gaan ontwikkelen die functioneren buiten een van de sociale netwerken, en die gebruik maken van de zogeheten “social graph” die je op de community van jouw keuze bijhoudt.

In de praktijk zijn al deze drie bedrijven (en waarschijnlijk ook de vele andere grote spelers die zich nu wel gedwongen zullen zien hier ook aan deel te nemen) op het moment belangrijke concurrenten van elkaar. Het is dus nog maar zeer de vraag hoe "open" alles echt zal worden.

In de werkgroep zal Google vertegenwoordigd worden door Brad Fitzpatrick, de oprichter van LiveJournal en vaak genoemd als de bedenker van OpenID, Facebook door Benjamin Ling die de manager is van hun application platform, en Plaxo door Joseph Smarr, hun belangrijkste platform architect.

1 opmerking:

Eduard Blacquière zei

Interessante en goede ontwikkeling die potentieel zeker kan bijdragen aan de volgende fase van het internet.

Ik heb er ook een stukje over geschreven, waarin ik dit artikel als bron heb vermeld:

http://www.marketingfacts.nl/berichten/20080114_dataportability_werkgroep_gesteund_door_google_yahoo_facebook_ea/