10 januari 2008

Google AdSense verwijzingsprogramma niet meer beschikbaar in Europa

(Zie de twee updates onderaan)
Het inmiddels steeds machtiger wordende bedrijf Google heeft besloten om vanaf de laatste week van januari 2008 hun AdSense verwijzingsprogramma niet langer beschikbaar te stellen buiten Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Japan. Binnen deze gebieden zijn de bedragen die via AdSense verwijzingen te verdienen zijn drastisch teruggeschroefd.

De reden voor deze actie is de blijkbaar slechte performance van het AdSense referral programma. Zoals Google in het perbericht op de AdSense blogspot zegt "we hopen dat dit je niet al te veel problemen oplevert". Een van de mensen die er zeker niet blij van wordt, is Darren Rowse, een australische blogger van de populaire make-money-online blog Problogger. Lees hier zijn commentaar (in het Engels) over dit besluit van Google.

Google zal ongetwijfeld goed nagedacht hebben over dit besluit en waarschijnlijk is het gewoon ingegeven door gezonde zakelijke overwegingen, maar ik vind het toch een staaltje van "provinciaal" denken om alle landen buiten Noord- en Zuid-Amerika en Japan (sinds wanneer hoor Japan bij Amerika?) volledig van dit verwijzingsprogramma uit te sluiten.

Update 1: Ik snap dat Japan (en daarachter Azië/China) een belangrijke groeimarkt voor Google is; impliciet geeft deze beslissing van Google aan dat Europa dus minder belangrijk is - waarschijnlijk omdat de grootste toekomstige groei voor Google niet hier ligt. Wat deze beslissing voor mij overigens wel heel duidelijk aangeeft is dat Google niet meer dat leuke groepje "techies" is, die ze in het begin waren. Ze zijn nu (al een tijdje) een gewoon bedrijf geworden (à la MicroSoft) dat als enige doel heeft: aandeelhouders blij (lees: rijk) maken en geld verdienen. Daar is niets mis mee, maar dat betekent volgens mij wel dat ook Google op dezelfde kritische manier gevolgd dient te worden als de andere grote bedrijven.

Update 2: Na de reactie van Eduard (dank!) heb ik de titel van dit artikeltje aangepast. Zoals Eduard terecht stelt: AdSense blijft ook in Europa bestaan, alleen het verwijzingsprogramma is niet meer beschikbaar. "Het gaat dus alleen om het verdienen aan mensen die zich via jouw website aanmelden voor Google AdSense."

2 opmerkingen:

Eduard Blacquière zei

De titel is wat misleidend, omdat het AdSense programma uiteraard NIET stopt.

Het gaat alleen om het verdienen aan mensen die zich via jouw website aanmelden voor Google AdSense. De andere Google producten kan nog wel gewoon geld aan worden verdiend middels het onderdeel "verwijzingen" binnen AdSense.

En waarom Japan? Dat is voor Google een belangrijke markt op 2 fronten: online en mobiel (internet).

Online is het een mooie toegang tot Azië, de snelst groeiende (internet)markt. Voor mobiel, een speerpunt van Google, is Japan bij uitstek geschikt vanwege de voorlopersrol die Japan vervult op het gebruik van de mobiel. Daar gaat bijna alles via de mobiel. Zelfs sms-jes gaan daar via mobiel internet.

Anoniem zei

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my site, it is about the CresceNet, I hope you enjoy. The address is http://www.provedorcrescenet.com . A hug.