e-learning 2.0: 25 gratis tools
(Het onderstaande is een vertaling/bewerking van een uitstekende lijst met 25 gratis tools voor e-learning die te vinden is op het Centre for Learning & Performance Technologies).
De onderstaande 25 tools zijn verdeeld in acht groepen. Iedere tool bevat een link naar het originele (Engelstalige) artikel met daarin een aantal activiteiten waarmee je meer te weten kunt komen over de technologie achter die tool, de plaats waar je de tool zelf kunt downloaden of kunt benaderen, informatie over waarom de tool zo populair is, hoe je de tool het best kunt uittesten, plus informatie over gebruik voor je eigen lesgeven en leren en voor je productiviteit. Veel van de activiteiten bij de tools zijn verweven, zodat je ook de andere tools zult kunnen gebruiken.
De genoemde tools zijn beschikbaar als download om op je computer te installeren (D), als online service (O), of soms in beide vormen (O/H). De lijst wordt voortdurend aangepast, dus kijk regelmatig op de bron voor dit artikel voor de laatste ontwikkelingen.
A De basis
Dit zijn de basistools die je eigenlijk gewoon moet hebben.
* FIREFOX (D) Meer dan zo maar een browser, met honderden extensies beschikbaar zodat je enorm veel extra functionaliteit kunt toevoegen die je niet bij andere browsers vindt.
* GMAIL/GOOGLE MAIL (O) Geen zorgen meer over een e-mail client op je bureaublad; prima spam en virus afvanging; enorm veel gratis opslagruimte.
* SKYPE (D) Een eenvoudige manier om niet alleen tekstberichten te sturen naar je contacten maar ook gratis telefoongesprekken te voeren - met lage kosten naar het gewone telefoonnet.
B Op de hoogte blijven
Via deze tools blijf je op de hoogte van wat andere mensen aan het doen zijn en wat er gebeurt in de (e-learning) wereld.
* DELICIOUS (D/O) Sla je Favorieten online op, categoriseer ze en deel ze met studenten, collega's en anderen.
* GOOGLE READER (O) Neem een abonnement op de nieuwe artikelen van een website of van een blog en het nieuws wordt automatisch en zonder enige inspanning van jouw kant op je digitale deurmat afgeleverd.
* TWITTER (O) Wanneer je in contact wilt blijven met anderen waar je je ook bevindt of wat je ook aan het doen bent (versie voor gsm is beschikbaar).
C Beheer je eigen productiviteit
Deze groep bevat tools die je helpen met het organiseren van je dagelijkse leven.
* GOOGLE CALENDAR (O) Houd je kalender niet voor jezelf maar deel hem met anderen en maken het plannen van bijvoorbeeld een vergadering een stuk eenvoudiger.
* GOOGLE DOCS (O) Een online verzameling kantoortoepassingen voor persoonlijk gebruik of om met anderen samen te werken. De programma's kunnen bovendien Microsoft Office documenten importeren.
* FREEMIND (D) Om je gedachten te organiseren of gewoon eens te brainstormen.
* iGOOGLE (O) Je digitale deurmat: verzamel al je hulpmiddelen, e-mail, RSS feeds en nog veel meer op één plek, toegankelijk vanaf iedere computer met internet.
D Start een blog, website en/of wiki
Je hebt deze tools niet noodzakelijk alle drie nodig. Ze bieden allemaal een manier om op het web aanwezig te zijn.
* WORDPRESS (O) Een weblog tool voor zowel persoonlijk als zakelijk gebruik, waarvoor heel veel plugins beschikbaar zijn.
* NVU (D) Een zeer veelzijdig tool om webpagina's en complete websites te bouwen.
* PBWIKI (O) Een wiki tool om websites te maken om samen met anderen te schrijven en te werken.
E Deel inhoud (content)met anderen
Maak gebruik van interessante inhoud met deze drie tools.
* SLIDESHARE (O) Upload presentaties, voorzie ze van labels en deel ze met anderen. Synchroniseer met een audiobestand om je presentatie van gesproken commentaar te voorzien.
* FLICKR (O) Zet je persoonlijke of zakelijke verzameling foto's online en deel ze met vrienden, collega's en anderen.
* YOUTUBE (O) Een enorme verzameling met video's waaraan je je eigen video's kunt toevoegen.
F Maak inhoud (content) en deel die met anderen
Met deze tools kun je extra content maken en die delen met anderen.
* VOICETHREAD (O) Maak een slideshow van een aantal afbeeldingen en vraag anderen om commentaar, gesproken of in tekst.
* AUDACITY (D) Tool om audio op te nemen en te bewerken. Met de extra encoder kun je je bestanden omzetten naar MP3 podcasts.
* JING (D/O) Een programma dat altijd voor je klaarstaat om schermafbeeldingen en video op te nemen.
* POLLDADDY (O) Wil je snel feedback? Zet een onderzoekje op en volg de antwoorden..
G Breng mensen bij elkaar
Tools voor het live uitzenden van video, voor online vergaderen of om andere mensen te ontmoeten.
* YUGMA (D) Voor kleine bijeenkomsten tot maximaal 10 deelnemers tot en met een whiteboard, en de mogelijkheid om bestanden te delen en van commentaar te voorzien. Je kunt zelfs Skype gebruiken.
* USTREAM (O) Live en interactief video versturen naar een wereldwijd publiek. Alles dat je nodig hebt is een camera/webcam en een internet verbinding.
* NING (O) Zet een privé netwerk/groep op voor mensen die geïnteresseerd zijn in eenzelfde onderwerp. Voor kleine en grote groepen.
H Ontwikkelen en beheren van cursussen
Wanneer je formele leerinhoud wilt opzetten en beheren (cursussen, programma's en dergelijke), dan zijn deze tools bijzonder handig.
* EXE (D) Creeërt SCORM-compliant leerinhoud zonder dat je op de hoogte hoeft te zijn van allerlei HTML of XML opmaakcodes.
* MOODLE (D/O) Zet volledige cursussen en programma's op of gebruik deze tool om gebruikers toegang te geven tot ander trainingsmateriaal.
1 opmerking:
Een mooie lijst! De meeste van deze tools gebruik ik ook en vind ik zeker waardevol en bruikbaar.
Ps. weer aan het bloggen geslagen? Goed bezig! :-)
Een reactie posten