19 juni 2007

33 manieren om gratis online tv te kijken

Het is tijd om je oude tv op de schroothoop te gooien (tenzij je natuurlijk zo'n 47 inch plasma scherm hebt). De toekomst van media is het internet, en tv vormt daarop geen uitzondering. In plaats van langs de tv-kanalen te zappen met je afstandsbediening, kun je langs de gratis online TV aanbieders zappen op je computer. Als je dat wilt kun je ze zelfs allemaal tegelijk bekijken (in hele kleine venstertjes).

YouTube
Eh... tja. Natuurlijk moeten we met deze grote jongen beginnen. Er valt weinig over te zeggen behalve: videos geupload door gebruikers, heel erg veel, allemaal gratis. En, o ja, er lopen een paar rechtszaken.

Joost
Een nieuwe favoriet van de makers van Skype. Nog in beta, maar op alle fronten goed: een P2P systeem voor het leveren van content, grote hoeveelheden goede content, prima user interface, werkt vrijwel probleemloos, hoge kwaliteit video. Als het je lukt een uitnodiging bij iemand los te peuteren, ga je zeker genieten.

Babelgum
Babelgum lijkt op 2 manieren op Joost: P2P-gebaseerde levering van content, en de content is gratis (met advertenties). Deze service is nog in beta, maar iedereen mag hem uitproberen, hoewel de hoeveelheid dagelijkse downloads gelimiteerd is. Biedt onder andere de volgende kanalen: nieuws, muziek, documentaires, sport, animaties, en diversen. De content wordt prima afgespeeld en de interface is prima, hoeel niet zo gepolijst als bij Joost. Hint: niet opgeven als de video niet meteen begint te spelen; het duurt even voordat de video gebufferd is en je krijgt geen informatie dat ie dat aan het doen is.

Zattoo
Een p2p-gebaseerde online tv met een downloadable client, gericht op meer dan 50 europese kanalen. Helaas werkt deze site alleen als je in een van de ondersteunde landen zit.

Veoh
Veoh heeft een iets ander concept dan de andere services in deze lijst. Hun downloadable player werkt als een videorecorder: je kunt films bewaren om later te bekijken. Hoewel het in de Flash versie mogelijk is om videos online te bekijken, is de focus op offline (desktop) kijken; videos die langer duren dan 45 minuten kunnen alleen met de desktop speler bekeken worden. De verzameling bevat zowel user generated content als professioneel gemaakte videos.

NGTV
NGTV, een anagram van No Good TV, lijkt nogal op wat kinderen iedere dag op TV bekijken: heel veel muziek & entertainment, schuttingtaal, en lange, lange intros voor iedere aflevering.

Democracy
Democracy is feitelijk een mediaspeler die je kunt gebruiken om mediabestanden te bekijken die op je vaste schijf staan. Het verschil is echter dat je er ook contact mee kunt maken met alle grote video hosting sites en een groot aantal onafhankelijke leveranciers van video. ot slot is het programma een media organizer, waarmee je alle offline en online videos in één nette verzameling kunt bundelen. Het resultaat is een leuke online video ervaring, die overigens niet zo eenvoudig in opzet is als Joost. Het voorkomt echter wel dat je al die video sites en podcasts zelf moet bezoekent en "handmatig" op zoek moet gaan.

EpisodeNetwork
Episode network is een grote lijst met links die verwijzen naar videos op het web. Ze zetten zelf geen video op hun site, maar de links die ze bieden verwijzen naar films en complete TV series. Het downloaden van die video's is dus hoogstwaarschijnlijk nogal illegaal.

Dailymotion
Een van de grootste sites voor het delen van video. Dailymotion is even oud en bijna net zo succesvol als YouTube. In tegenstelling tot YouTube, wordt DailyMotion (nog) niet aangevallen door alle advocaten van iedere traditionele media aanbieder ter wereld, dus je kunt er nog steeds goed spul vinden, waaronder diverse TV series.

Google Video
Hoewel Google YouTube gekocht heeft (o ja, joh?) en Google Video langzaam naar de achtergrond verdwijnt, is dit nog steeds een behoorlijk grote video sharing site met enorm veel content. De gebruikersinterface zou wel een make-over kunnen gebruiken...

BlinkX
BlinkX is een video/audio zoek engine die beweert dat ze meer dan 12 miljoen uur aan video geïndexeerd hebben. Omdat het een zoek engine is, zul je niet meteen vanaf het begin relaxt video's kunnen kijken - dit is wel een prima manier om die ene video te vinden die je een paar weken geleden (of was het nou gisteren) op tv gezien hebt, maar waarvan je niet meer weet hoe ie ook alweer heette of waar ie over ging.

ChannelChooser
Een video portaal gebaseerd op de windows mediaspeler, met een grote keuze aan TV kanalen. Eenvoudige layout en interface, werkt goed.

Freetube
Freetube is een van die sites die het eenvoudig houden: geen downloads, geen registratie of abonnement, maar gewoon heel veel goed geordende programma's. De commentaren van gebruikers zijn wisselend (van heel goed to heel slecht), dus dit is er eentje om zelf uit te testen.

Televee
Een rommelige en verwarrende (zeg maar grotendeels niet aanwezige) interface zit ernstig in de weg. Als je je weg weet te vinden, staan hier diverse goede programma's (zoals Prison Break).

Guba
Guba is een combinatie van video sharing en video verhuur, wat wil zeggen dat je voor een deel van de content moet betalen. Toch bevat het gartis gedeelte van de site voldoende goe spul. Je kunt vanaf Guba video's downloaden naar je PC, iPod, PSP, en andere draagbare devices. Deze site is ook uniek door het feit dat hij content zoekt op USENET (nieuwsgroepen).

WWITV
Een verzameling links naar TV streams, georganiseerd per land. Af en toe een beetje frustrerend omdat veel van die streams niet werken en dat de videoformaten nogal verschillen. Deze verzamling is behoorlijk compleet en biedt voor vrijwel alle landen ter wereld minstens één kanaal.

Blip.TV
Blip.TV is een video sharing site die zich richt op door users gemaakte programma's. Dit betekent dat er minder "ruis" en meer samenhang is dan op YouTube, en veel van wat hier te vinden is is best de moeite van het bekijken waard.

ChannelKing
Nog een lijst met streams met een belachelijk kleine Windows Media Player om de content in te bekijken. Uitsluitend gebruiken wanneer je wanhopig bent.

Stage6
Stage6 is een video sharing site die is opgezet om de kwaliteit van de DivX codec te laten zien. De site heeft een mooie interface en bevat een grote verzameling video's. Je hebt wel een speciale plugin nodig om de video's te bekijken - de DivX web player - maar de kwaliteit van DivX-gecodeerde video's maakt het woanlaoden van die plugin meer dan goed.

TVUnetworks
TCUnetworks is a P2P TV bedrijf, gebaseerd in China, wat betekent dat je hier voornamelijk Chinese kanalen aantreft. Een deel van de inhoud is echter in het Engels.

Don’t Watch Me
Een zeer rudimentaire lijst met links naar diverse video's.

Tape It Off The Internet
Tape If Off The Internet, oftewel TIOTI, is een service om je favoriete TV shows te volgen. Deze service bestaat al redelijk lang - sinds 2005 - en is nog steeds in beta, wat geen goed teken is.

Streamick
Hoewel de pagina zelf niet meer is dan een (behoorlijk lelijke) verzameling links maar diverse streams, vind je hier ook redelijk wat goede content.

TV Links
TV Links is weer zo'n site uit de categorie "Is dit wel allemaal legaal?". Hier vind je een goed georganiseerde verxamling links naar afleveringen uit populaire TV shows. Geniet ervan zolang het nog duurt...

ABC
Een selectie van ABC programma's, die alleen werkt wanneer je in de Verenidge Staten bent.

Free Movies Cinema
Een nauwkeurige met de hand gemaakte selectie van zeldzame en interessante films vanuit verschillende online bronnen. De verzameling is klein maar intelligent - de meeste films uit de lijst zijn het bekijken zeker waard.

PeekVid
Een verzameling downloadable TV shows en films, inclusief een paar erg populaire zoals Buffy, 24, Pimp My Ride en andere. Bevat ook een behoorlijk grote verzameling anime.

Fox MySpace
Op hun MySpace pagina biedt Fox verschillende van zijn TV shows gratis aan - wanneer je je tenminste in de Verenigde Staten bevindt...

TV Video
Een mooi georganiseerde lijst met afleveringen van de meest populaire actuele series, zoals Grey’s Anatomy, Lost, en 24. Is dit legaal? Geen idee, maar het is gewoon beschikbaar. Wel even het kleine videovenstertje oprekken tot (bijna) fullscreen.

Choose and watch
Weer een van die lange lijsten met georganiseerde streaming content waarvan de video's in Windows Media Player worden geopend. Ze indexeren meer dan 300 kanalen.

Streaming TV Episodes
Gratis afleveringen van ABC, NBC, CBS en FOX in één plaats. het is niet veel, maar het spaart je wel wat tijd.

Your TV Links
Een lelijke maar behoorlijk omvangrijke lijst met TV shows, cartoons, anime, muziek en commercials.

ITV
ITV is het grootste commerciële tv netwerk in Engeland, en op hun website kun je een deel van hun programma's gratis bekijken. Helaas is dit zeer beperkt: geen volledige afleveringen en shows, maar slechts hoogtepunten, trailers en korte clips.

(bron: Mashable Social Networking News)

6 opmerkingen:

Eduard Blacquière zei

Leuk en volledig overzicht, maar ik denk dat het bij de top 3 blijft...

YouTube is vanaf vandaag trouwens in het Nederlands gelanceerd: http://www.zibb.nl/Bedrijfsvoering/ict/Nieuws/ICT-nieuwsbericht/YouTube-nu-ook-in-het-Nederlands.htm

Anoniem zei

Ik mis uitzendinggemist.nl in deze opsomming. Of was die te voor de hand liggend? :-)

Edgii zei

Gratis online tv te kijken www.lordoftv.com

Anoniem zei

Other interested site of online tv http://www.tutelevisiononline.com

Anoniem zei

in need of a place to watch free movies etc and this listed helped me out alot thanks!

tv hub zei

Watch full length free movies at http://freemoviessite.net